FAQs

Vanliga frågor

Här hittar du svar på vanliga frågor om våra lokaler, uthyrningsprocessen och underhållet i våra fastigheter. Hittar du inte det du söker? Tveka inte att kontakta oss – vi hjälper dig gärna.

Varför blir det så kallt i lägenheten?

Luft- och golvtemperatur får lägst vara 18° C i en bostad enligt socialstyrelsens norm. Mqvist fastigheter strävar efter att hålla 20° C dagtid, räknat en meter från väggen och en meter upp från golvet.

Kontakta oss om temperaturen i din lägenhet stadigvarande understiger 20° C. När du mäter är det viktigt att vredet på elementet står på max.

Även om elementen skulle vara kalla, så behöver det inte vara något fel. Värmen på elementen styrs av en utomhusgivare, som ser till att hålla rätt temperatur i förhållande till den aktuella temperaturen utomhus. Vid väderomslag, som övergångar mellan höst/vinter och vinter/vår, händer det dock att systemen kan ha lite svårt att hänga med i svängarna. Vid temperaturer kring 0° C händer det att elementen känns kalla och luften upplevs som rå och kall, även om temperaturen i lägenheten är 20° C.

Se till att hålla tilluftsventilerna som finns ovan eller under fönstren öppna, annars kommer luften att ta andra vägar in i lägenheten vilket kan leda både till sämre luftcirkulation och att du upplever drag.

Under höst och vinterperioden är det extra viktigt att hålla entrédörrar, fönster och vädringsbalkonger stängda så att fastigheten inte kyls ned. När det är mycket kallt ute kan även elementen i entrén frysa sönder om porten står öppen.

Får jag grilla på min balkong/på min uteplats?

På sommaren tycker många om att grilla mat utomhus. Det är, av brandsäkerhetsskäl, inte tillåtet att använda kol- eller gasolgrill på balkongen, uteplatsen eller i direkt närhet av huset.

Om det inte stör dina grannar går det bra att använda elgrill.

Ibland finns en gemensam grillplats på gården – använd den! Om du grillar på gården var noga med att släcka elden innan du går, städa efter dig och lämna aldrig tändvätska eller annat som kan vara farligt för t ex barn.

Får jag hyra ut min lägenhet i andra hand?

Ja, du får hyra ut din lägenhet om du har vårt skriftliga godkännande. För att få tillstånd att hyra ut din lägenhet måste du lämna in en ansökan och ha godtagbara skäl. Exempel på godtagbara skäl kan vara att du ska studera/arbeta på annan ort under en begränsad tid eller att du vill pröva att vara sambo.

Om du fått tillstånd måste du upprätta ett särskilt kontrakt mellan dig och den du hyr ut till. Uthyrningen ska vara tidsbegränsad och får aldrig vara förenad med besittningsrätt.

Om du hyr ut din lägenhet i andra hand utan att ha vårt tillstånd riskerar du uppsägning av ditt kontrakt och att förlora din hyresrätt. Det gäller även om du väljer att låna ut din lägenhet utan att ta ut någon hyra.

För dig som hyr ut din lägenhet i andra hand är det viktigt att vara medveten om är att det alltid är du själv som förstahandshyresgäst som ansvarar för att hyran blir betald i tid och att din hyresgäst sköter sig. Om din andrahandshyresgäst till exempel stör grannarna kan du själv riskera att bli uppsagd.

Tänk också på att du som förstahandshyresgäst inte får ta ut en högre hyra än den du själv betalar. Om lägenheten är möblerad kan du ta ut högst 15%. Om el eller bredband ska ingå i hyran får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har. Skulle du hyra ut din lägenhet utan tillstånd och ta ut en högre hyra av din andrahandshyresgäst än vad du har rätt till så riskerar du att bli av med din hyresrätt och riskerar böter eller fängelse då det efter den 1 oktober 2019 är brottsligt.

Om vi gett avslag på din ansökan om andrahandsuthyrning men du ändå upplever att du har godtagbara skäl, då kan du som hyresgäst gå vidare till Hyresnämnden för att söka tillstånd.

Är det okej att måla och tapetsera i lägenheten?

Ja, du får måla om och tapetsera i din lägenhet om arbetet utförs på ett korrekt och fackmannamässigt sätt.

Vi föredrar att du målar där det är målat och tapetserar om där det är tapet.

Om dina val av färg och/eller material skiljer sig från det ”normala” har vi som hyresvärd rätt att kräva att du återställer lägenheten om du skulle flytta, alternativt kan vi fakturera dig för kostnaden att återställa lägenheten.

Hur lång är uppsägningstiden på min lägenhet?

Uppsägningstiden är alltid tre kalendermånader och räknas per månadsskifte från uppsägningen. Uppsägning ska ske skriftligt.

Om du säger upp din lägenhet är du enligt hyreslagen skyldig att visa din lägenhet för intressenter. Därför måste du uppge såväl adress och telefonnummer (gärna flera) dit spekulanter kan vända sig för att bestämma tid för visning av lägenheten.

Ingår det el när jag hyr av Mqvist?

Nej, det ingår inte. Hushållsel och/eller eventuell gas måste varje hyresgäst själv teckna eget abonnemang för.

Jag har skadedjur i lägenheten, vad ska jag göra?

Om du skulle upptäcka skadedjur är det viktigt att åtgärda problemet så snart som möjligt, så att det inte sprider sig. Vid eventuellt problem med skadedjur, kontakta oss på 033-250052.

Jag har tappat mina nycklar, har ni huvudnyckel till lägenheten?

Nej, vi har inte några nycklar till din lägenhet. Om du förlorar dina nycklar eller låser dig ute måste du därför själv kontakta en låssmed för dörröppning.

Kontakta sedan oss för att antingen kopiera fler nycklar eller låsbyte.

Jag vill sätta upp en parabolantenn, är det okej?

Våra TV-leverantörer erbjuder idag ett stort utbud av TV-kanaler, så om det inte är absolut nödvändigt ser vi helst att hyresgäster avstår från parabol. Om du ändå vill ha parabol måste du montera den på insidan av balkongen, så att den inte utgör fara för andra. Du får aldrig montera den på utsidan av balkongen. När du installerar parabolen får du inte heller fästa den i eller göra åverkan på vare sig fasad, balkong eller övriga snickerier.

Detta gäller även blomlådor på balkongen, som måste placeras på balkongräckets insida.

Vad gör jag om jag inte får min hyresavi?

En hyresvärd har enligt lag ingen skyldighet att skicka ut hyresavier, utan det är något vi (och de flesta andra hyresvärdar) gör som en extra tjänst. Hyran måste du ändå alltid betala, oavsett om du fått eller inte fått någon hyresavi.

Du kan välja att betala din hyra på olika sätt. Om du väljer att fysiskt gå till post eller bank för att betala, glöm inte att skriva ditt namn och objektnummer på avin (du hittar objektnumret högst upp i ena hörnet på din lägenhetsdörr). Om du betalar digitalt, se till att fylla i rätt OCR-nummer. Du kan också välja att låta hyran dras automatiskt från ditt bankkonto med så kallat autogiro alternativt välja att få hyresavin digitalt i form av en e-faktura.

Vad händer om jag betalar hyran för sent?

Om du inte betalar din hyra i tid skickar vi automatiskt ut ett krav med en extra avgift. Den extra avgiften debiteras på kommande kvartals första månadshyra. Om du då inte betalar hyran omgående skickar vi ärendet vidare för indrivning. Den som ofta är sen med sin hyresinbetalning riskerar uppsägning av sitt kontrakt och att förlora sin hyresrätt.

Var anmäler jag fel i lägenheten som jag vill ha hjälp med?

Kontakta oss på 033-250052 så tar vi det därifrån.

Kan jag byta min lägenhet med någon som inte bor hos Mqvist?

Ja, visst kan du det, men du måste göra en skriftlig ansökan om att få byta. Vid ett eventuellt byte kommer vi sedan att ställa samma krav på den du vill byta med, som de krav vi ställde på dig när du blev vår hyresgäst. Det kan också vara bra att veta att den bytesansökan du lämnar in ska godkännas både av oss och av den hyresvärd som du planerar att flytta till. Här hittar du ansökningsblankett för byte av lägenhet.

Tänk på att, att sälja eller köpa hyreskontrakt är ett brott. Att till exempel ta betalt för sin hyresrätt i samband med ett byte är brottsligt. Straffet för att köpa eller sälja ett hyreskontrakt är fängelse.

Hur rapporterar jag ett underhållsproblem?

Klicka på Felanmälan, fyll i formuläret och beskriv problemet så tydligt du kan. När vi har fått din felanmälan hör vårt team av sig inom 24-48 timmar. Om det är akut, till exempel vattenläckage ska du ringa vår jour telefon 033-250052.

Vilka typer av underhållsproblem bör jag rapportera?

Rapportera gärna icke-akuta problem som rör din lägenhet eller byggnaden till exempel VVS-problem, elfel eller trasiga installationer. Vi ser till att rätt person får informationen och återkommer så snart som möjligt.

Hur lång tid tar det att få ett svar efter att ha skickat in en felanmälning?

Vårt underhållsteam svarar vanligtvis inom 24-48 timmar efter att din felanmälan skickats in. Akuta problem prioriteras.

Är det en avgift för underhållstjänster?

Vanliga underhållsproblem som omfattas av ditt hyresavtal åtgärdas normalt utan kostnad. Observera dock att skador som uppstått på grund av vårdslöshet kan medföra en avgift. Vi rekommenderar att du tittar igenom ditt hyresavtal för mer information om vad som gäller.

Behöver jag vara hemma under underhållsbesöket?

Beroende på typen av problem kan vi ibland behöva att du är hemma vid besöket. I så fall kontaktar vårt team dig för att boka en tid som passar. I de flesta fall räcker det dock att vi fått ditt godkännande att gå in i lägenheten med huvudnyckel – då löser vi problemet utan att du behöver vara på plats.